Wat zijn de werkzaamheden van een conciërge?

Het beroep van een concierge is veelzijdig en je hoort van alle markten thuis te zijn. Dat is namelijk belangrijk voor het soepele verloop in instellingen als scholen, kantoorgebouwen en wooncomplexen. In dit artikel lees je meer over de werkzaamheden van een conciërge. Welke vaardigheden heb je nodig en wat is de impact op de gemeenschap in de rol die je bekleedt? Lees verder als je benieuwd bent naar wat een conciërge doet.

De rol van een conciërge

De belangrijkste taak van een conciërge is het onderhouden en beheren van het pand of de instelling waar zij verantwoordelijk voor zijn. In deze rol heb je een breed takenpakket. Denk hierbij aan het schoonmaken van het gebouw tot het uitvoeren van kleine reparaties. Bijvoorbeeld, in scholen kan een conciërge verantwoordelijk zijn voor het schoonmaken van de lokalen, gangen en toiletten. Ook het onderhouden van het schoolplein en het assisteren bij het opzetten van evenementen is iets waar de conciërge bij kan helpen. 

In wooncomplexen kan een conciërge helpen bij het schoonhouden van gemeenschappelijke ruimtes en gangen en het onderhouden van de tuin. Ook kan de conciërge helpen met kleine reparaties bij bewoners. Het is dus belangrijk dat je handig bent en graag mensen te hulp schiet, als je dit werk wil uitoefenen. 

Vaardigheden en kwaliteiten

Voor de rol van conciërge is het wel belangrijk dat iemand een beetje fit is. Het werk bestaat regelmatig uit zware dingen tillen en veel staan en lopen. Daarnaast zijn goede organisatorische vaardigheden ook essentieel. Als conciërge beheer je meerdere taken tegelijk. Als conciërge moet je ook een beetje handig zijn, want anders krijg je die klussen en reparaties niet gedaan. 

Een andere kwaliteit is interpersoonlijke vaardigheid. In deze rol heb je veel met mensen te maken. Of dat nu in scholen, universiteiten, wooncomplexen of kantoorpanden is – overal kom je mensen tegen. In deze rol moet je je daarom vriendelijk, behulpzaam en professioneel kunnen opstellen.

Werkzaamheden conciërge

De conciërge heeft impact op de omgeving

De conciërge speelt een belangrijke rol in de gemeenschap waarin hij zich bevindt. In een school creëer je als conciërge een veilige en schone omgeving, waarin de leerlingen zich goed kunnen concentreren. In kantoorgebouwen zorgen conciërges voor een prettige en opgeruimde werkplek, waarin medewerkers hun gasten kunnen ontvangen. De conciërge werkt vaak op de achtergrond, maar wordt gemist als hij er niet is. 

De conciërge doet dus veel meer dan alleen maar schoonmaken en kleine klusjes. Je moet fit zijn, handig en goed met mensen overweg kunnen. Conciërges zijn de ongeziene helden die bijdragen aan het soepele verloop van onze dagelijkse omgevingen, of het nu een school, kantoor of wooncomplex is. Hun toewijding en harde werk verdienen altijd waardering en respect.

Lees ook: