Conciërge worden: deze vaardigheden heb je nodig voor de baan

De letterlijke betekenis van het woord ‘conciërge’ is sleutelbewaarder, maar deze persoon is veel meer dan dat. Of een conciërge nu een rol vervult in een school, kantoor of wooncomplex: hij of zij is de persoon waar iedereen van op aan kan met allerlei soorten vragen. Of het nu gaat om een pakketje aannemen of het snel schoonmaken van een ruimte, omdat er bezoekers aankomen. De conciërge doet veel en kan ook veel. In dit artikel lees je over welke vaardigheden een goede conciërge beschikt.

#1 Kennis en handigheid om kleine klussen te repareren

Een belangrijke vaardigheid van elke conciërge is het vermogen om kleine reparaties te fiksen. Met een conciërge aan huis hoef je niet voor elk defect een klusjesman te laten komen. Lekkende kranen, elektrische storingen of een tikje in de verwarming: dat zijn de dingen die de conciërge kan repareren. Een handige conciërge bespaart een organisatie uiteindelijk tijd en geld.

#2 Organisatorische vaardigheden

Een conciërge is idealiter gestructureerd en georganiseerd. Als je bossen met sleutels beheert en je hebt toegang tot de voorraad met schoonmaakmiddelen, dan is het wel handig als je daarin het overzicht kunt bewaren. De organisatorische vaardigheden van een conciërge zorgt ervoor dat alles in het pand soepel verloopt. 

verschil huismeester en conciërge

#3 Eigen initiatief

In de rol van conciërge heb je veel vrijheid. Daar hoor je op een verantwoordelijke manier mee om te gaan. Een goede conciërge zit bij de ingang van de hal als het spitsuur is met in- en uitlopen van collega’s of bezoekers. Mocht er daar iets gebeuren, dan is de conciërge dichtbij. Verder heb je inzicht in wat er gerepareerd moet worden en lost dit ook eigenhandig op als het kan. Is dit niet het geval? Dan neemt de conciërge zelf het initiatief om hulptroepen in te schakelen. Deze vaardigheid is belangrijk om dit een leuke uitdaging te vinden.

#4 Flexibele en behulpzame instelling

Geen enkele dag voor een conciërge is hetzelfde. In deze rol moet je je kunnen aanpassen aan snel veranderende omstandigheden. Vooral als het gaat om een onverwachte reparatie of een last minute verzoek. Als conciërge vind je het geen probleem om snel te hulp te moeten schieten. Ook medische problemen kunnen conciërges soms bij helpen.

#5 Communicatieve vaardigheden

Als conciërge krijg je elke dag te maken met allerlei verschillende types. Om met iedereen door een deur te kunnen, is het handig als je over goede communicatieve vaardigheden beschikt. De conciërge beschikt over het vermogen om een grapje met iedereen te maken of biedt zo nu en dan een luisterend oor. Hij of zij is de baken van het gebouw. Zonder de conciërge is het allemaal een stuk saaier. 

Ben je op zoek naar een conciërge in Rotterdam voor de school of je bedrijfspand? Neem nu contact op met Conciërge Gezocht via 071-5214688.

Lees ook: