Wat doet een conciërge op school?

schoolconciërge: in een school gebeurt er altijd wel iets. Het is een bolwerk van leerlingen, onderwijs en andere activiteiten. Doordeweeks lopen docenten, kinderen en andere betrokkenen bij de school in en uit. Dat kan zorgen voor een vieze en rommelige omgeving, zeker als er geen conciërge is. Daarom kan geen enkele school eigenlijk zonder deze handige held op de achtergrond. In deze blog gaan we dieper in op de veelzijdige en belangrijke rol van de conciërge op school. Wie is deze persoon en wat heb je nodig om deze rol op een school goed uit te kunnen voeren?

Een dag in het leven van een schoolconciërge

De dag van een schoolconciërge begint vaak vroeg. Meestal ben je al op de been voordat de eerste leerlingen op school aankomen. Je ruimt bijvoorbeeld de rommel op van de vorige dag, zorgt dat de prullenbakken weer verschoond zijn of veegt de ingang nog even aan. Ofwel, je bent als conciërge verantwoordelijk voor de netheid van de hele school.

Samen met een schoonmaakteam verzorg je de gangen, kantines, toiletten en buitenruimtes. Dat betekent vegen en dweilen, maar ook het reinigen van de tafels en andere werkbladen in lokalen. Kleine ongelukjes in het scheikunde- of biologielokaal? Jij schiet als conciërge te hulp. Zo draag je bij aan de veiligheid en gezondheid van de leerlingen en je collega’s. 

Onderhoud en reparaties

Een belangrijk aspect van het werk van een conciërge is het onderhoud van de school. Dit omvat het uitvoeren van kleine reparaties, zoals het vervangen van kapotte lampen, het repareren van meubels en het oplossen van kleine loodgietersproblemen. Het is daarom belangrijk dat je handig bent. Daarnaast ben je altijd bereid te helpen.

Conciërge nodig

Ondersteuning bij buitenschoolse activiteiten

Conciërges spelen ook een belangrijke rol bij schoolactiviteiten. Ze helpen bij het opzetten van evenementen, zoals muziekavonden, feesten, ouderavonden en sportevenementen. Dit houdt in dat ze stoelen en tafels klaarzetten, audiovisuele apparatuur installeren en na afloop alles weer opruimen. Dat betekent dat je soms ook in de avonden werkt en dat vind je helemaal niet erg.

Een vertrouwd gezicht en luisterend oor

Als conciërge in een school praat je met iedereen. Of dat nu leerlingen, docenten, ouders of andere personeelsleden zijn. Iedereen moet soms even zijn of haar hart luchten en als vertrouwd gezicht, kloppen de mensen graag bij je aan. Als conciërge bied je de ander een luisterend oor en soms advies of een peptalk. Zo draag je bij aan een warme en prettige sfeer op de school. 

De rol van een schoolconciërge is veelomvattend en van onschatbare waarde. Ze zorgen niet alleen voor een schone en veilige leeromgeving, maar dragen ook bij aan de algemene sfeer en gemeenschapsgevoel op school. Hun werk, hoewel vaak op de achtergrond, is fundamenteel voor het succes en welzijn van zowel studenten als personeel. In de dynamische en soms veeleisende omgeving van een school, blijft de conciërge een onmisbare factor van ondersteuning en stabiliteit.

Lees naast alles over de schoolconciërge ook: