Logo conciergenodig.nl

Conciërge worden: de weg naar een veelzijdige baan

Om conciërge te worden heb je geen specifieke opleiding nodig. Het kan je zeker wel helpen als je al eerder ergens relevante ervaring en vaardigheden hebt opgedaan. Omdat het vak van conciërge veelzijdig is, sluit daar meer op aan dan je denkt. Ben je gastvrij, handig en is dat al eerder in je loopbaan gebleken? In dit artikel lees je meer over hoe je conciërge worden kan.

Wat doet een conciërge?

Een conciërge is iemand die in een gebouw of instelling werkt. Denk hierbij aan een school, kantoorpand, hotel of wooncomplex. Ook dat kan heel breed zijn. De conciërge is hier verantwoordelijk voor het onderhouden van het pand en het ondersteunen van de bewoners en bezoekers. Taken lopen uiteen tot het aannemen van pakketjes, het schoonmaken van de ruimtes en het repareren van defecten. Ook kan de conciërge de contacten leggen met onderhoudsteams of schoonmaakbedrijven van buitenaf, zodat de klus hoe dan ook gedaan wordt. 

Nuttige opleidingen voor het vak

Er is geen standaard opleiding nodig of vereist voor het beroep van conciërge. Veel conciërges hebben een achtergrond in dienstverlening, onderhoud, of gastvrijheid. Er zijn echter enkele cursussen en trainingen die nuttig kunnen zijn:

  • Facilitair Management: een cursus of training in facilitair management kan nuttig zijn. Je leert dan meer over onderwerpen als gebouwonderhoud, schoonmaakprocedures en veiligheidsprotocollen.

  • Gastvrijheid: het kan voor conciërges nuttig zijn om een achtergrond te hebben in de hospitality sector. Je krijgt dan training in en ervaring met het verzorgen van en communiceren met bezoekers. Als conciërge krijg je elke dag te maken met andere mensen en met deze achtergrond loop je daarin voorop.

  • Technische vaardigheden: het kan je ook helpen in je werk als conciërge als je hebt gewerkt als loodgieter, elektricien of timmerman. Je kan dan helpen bij het uitvoeren van kleine klussen. 

 

conciërge worden

Competenties en vaardigheden om conciërge te worden

Naast bepaalde opleidingen en trainingen, zijn er ook een aantal vaardigheden die zeker zullen helpen voor conciërge worden. Dat zijn: 

  • Klantenservice: een conciërge moet overweg kunnen met allerlei soorten mensen. Ervaring met of gevoel voor klantvriendelijkheid is dan wel zo handig. 

 

  • Overzicht kunnen bewaren: geen dag of uur is hetzelfde. Het ene moment haal je koffie voor een groep bezoekers. Het andere moment sta je de gang te vegen of een gootsteen te ontstoppen. Er lopen veel dingen naast elkaar en om dat allemaal gedaan te krijgen, moet je goed overzicht kunnen behouden.
     
  • Flexibele instelling: om al die taken op je te nemen, hoort er een flexibele instelling bij. Er gebeurt veel ad hoc en dat soms een half uur voordat je naar huis wil. Als conciërge snap je dat dit erbij hoort en dus neem je die taak gewoon op je.

 

  • Technisch inzicht: van een lamp vervangen tot een complete lamp verplaatsen. Jij weet raad en kan van alles in en om het pand. 

 

Conciërge worden, vraagt niet om een specifieke opleiding. Het vereist wel relevante vaardigheden en competenties. Zoek je een conciërge die in dit profiel past? Neem dan contact op via info@conciergenodig.nl

Lees ook: